Meer nieuwe herinneringen
Door: Paul Lans
Blijf op de hoogte en volg Paul
15 Juni 2024 | Noorwegen, Solvorn
De laatste week van de vakantie is aangebroken en dus trekken we weer zuidwaarts. Vandaag is ons vizier gericht op Solvorn en om daar te komen hebben we gekozen voor de Sognefjelletvegen.
Deze historische route brengt ons over de derde pas deze vakantie. Na eerst op een servicepunt het één en ander te lozen rijden we tussen de groene sparrenbomen door. Die hadden we nog niet eerder gezien. Dezelfde bomen die waarschijnlijk gebruikt zijn voor de blokhutten die we her en der zien staan. Ook dit is overduidelijk Noorwegen. Nét als de meren en fjorden die we passeren.
Dan starten we de klim naar de Sognefjellet. Het landschap verandert dramatisch en plots is de bewolking van vandaag een, soort van, voordeel. Het maakt de ruigheid nog ruiger. Ook nú weer zien we, bij het stijgen van de hoogtemeters, steeds meer sneeuw. En toch is het geen herhaling van de vorige pas. Deze lijkt nog ruiger. Een soort Lord of the Rings meets Scotland.
We klimmen naar 1428 meter, zo hoog zijn we nog niet geweest. But what goes up, must come down. Daarvoor hebben we veel, héél veel haarspeldbochten nodig. Af en toe zien we de weg beneden ons als een sliert spaghetti naar beneden slingeren. Terwijl de camper gierend op de motor remmend afdaalt, zien we genoeg “piloten” die aanhoudend hun rem gebruiken. Daarmee hun remblokken volledig oprokend. Ondertussen de lucht bezoedelend. Wij komen ongeschonden beneden. De nieuwe remschijven en blokken zijn nu wel ingeremd.
We vervolgen onze weg langs de Lustrafjord. De zon is ondertussen doorgebroken en de rit langs het blauwe spiegelende water, door de petieterige dorpjes krijgt bijna iets mediterraans. Een Italiaans kenteken zou hier niet misstaan. We slingeren verder langs het water, duiken even onder in een tunnel én komen vlakbij Solvorn weer boven. We staan op het erf van een biologische kweker en hebben prachtig uitzicht over het fjord. We sluiten de dag af met een wandelingetje door het petieterige en karakteristieke dorpje. Weer een mooie dag met alweer nieuwe herinneringen.
15 Juni 2024 - 21:05
Anny:
Het kan niet op,,,jullie komen ogen te kort voor steeds weer nieuwe indrukken .
en het is echt km vreten ,,er zitten er al heeeeeel veeeeeel op .
En het is ook jullie 3de en laatste week ,,,zo snel gaat het nu ,blijf genieten van alle moois ,groetjes uit Bemmel Wicket en JO en Anny
16 Juni 2024 - 21:22
Cees Sleven :
Met recht een bergetappe met opnieuw een mooie beschrijving van het landschap. Moet toch een bijzondere ervaring zijn steeds maar weer je eigen onderkomen bij je te hebben en op te stellen in al dat prachtige natuurschoon! Groet!