Twee keer is één teveel
Door: Paul Lans
Blijf op de hoogte en volg Paul
07 Juni 2024 | Noorwegen, Eidfjord
Het woord Fjord staat vandaag in hoofdletters geschreven. We rijden vandaag immers veel en lang langs de oevers ervan. Waarbij een hoofdrol is weggelegd voor de Hardangerfjord. Maar laat ik bij het begin beginnen, dat is ook voor jullie, de lezers, het makkelijkst.
Na een ietwat vochtige dag gisteren, staan we vandaag op zonder ritmisch getik op het dak. Het Suldalsvatnet (‘vatnet’ is Noors voor ‘water’), voor de neus van onze campers ziet er net iets vriendelijker uit zo. Na wat brandstof te hebben ingenomen gaan we op pad naar Odda.
We rijden eerst een klein stukje terug, gaan met de roltrap omhoog. We nemen de HordaTunnel (Hordatunnelen) een 475 meter lange spiraalvormige tunnel. Die een stijgings- of dalingspercentage heeft van 7%. Heel bijzonder om via een tunnel zo te stijgen of de dalen.
Daarna rijden we via de Røldalsvatnet verder richting de Låtefossen. De nauwe valleien zijn imposant om doorheen te reizen. De machtige rotswanden, nat van de afgelopen regen glinsteren nu in het ochtendlicht. Het is niet alleen imposant maar geeft toch ook een gevoel van geborgenheid. Bij de Låtefossen (=waterval) is zeer beperkte parkeergelegenheid en die is al bezet. Terwijl de ruitenwissers overuren maken om de enorme spray van de ruiten te halen rijden wij door.
Bij Odda, op de kop van de Hardangerfjord, stoppen we. We lopen een rondje door het stadje en maken een pitstop voor koffie met een kake (koek). Daarna begint de tocht langs de Hardangerfjord. Kilometerslang volgen we het water. Dan weer zijn we, bijna, op waterniveau om daarna meters te stijgen om van bovenaf de bedrijvigheid beneden te aanschouwen. We bewonderen de wijdsheid van het fjord, waarin zelfs een cruiseschip een notendop lijkt. Zo slingeren we geleid door de contouren van het fjord door het ruige landschap.
Vlak voor de Hardangerbrua bij de rotonde ín de tunnel (!) gaat TomTom mis. Hij stuurt Harold de brug over, terwijl we rechtdoor moesten. Het leuke hiervan was dat óók in de tunnel ná de brug een rotonde zat (over bijzondere tunnels gesproken). We konden dus zo weer terug over de brug. Jammer is wel dat we twee keer tol moesten betalen hiervoor.
We staan nu in Øvre Eidfjord op de Sæbø Camping. We zitten nu weer heerlijk buiten met een wijntje of een biertje, bij te komen van weer een imposante reis.
07 Juni 2024 - 19:25
Cees Sleven :
De etappe van vandaag weer prachtig beschreven. Nat is nat, zoals beschreven, de contouren volgen, dat zie ik zo voor me. Ik ben ècht met jullie op reis. Geniet van de rustmomenten! Groet!
07 Juni 2024 - 20:44
Anny:
het kan ook niet altijd goed gaan ,,,en dit zorgt voor wat spanning ,,is ook wel eens leuk, toch.
leuke rit vandaag ,,,met geweldig verslag .gr