Nog even, zolang het nog kan
Door: Paul Lans
Blijf op de hoogte en volg Paul
13 September 2024 | Nederland, Helden
Om 09:00 laten we Daun alweer achter ons en al snel maakt de zon korte metten met de laaghangende bewolking en kunnen we weer volop genieten van het dansende landschap dat aan ons voorbij trekt. We genieten maar wel met het besef dat dit een ‘tot ziens’ is. Au revoir, à bientot.
Langzaam maar zeker laten we de bergen achter ons en vervagen de contouren van het land. Daar waar de hemel juist weer meer contrasten biedt. Wéér is er sprake van landje-pik tussen blauw en grijs. Vooralsnog is er geen echte winnaar. Wat ons betreft is dat hier beneden wel duidelijk de eerste helft van de rit is duidelijk interessanter dan de tweede helft.
Een gedeelte van de tekst van een liedje van Willem Vermandere, een Vlaming die over z’n eigen Vlaanderen zingt borrelt in mijn gedachten omhoog. De tekst zou ook zomaar over Nederland kunnen gaan:
”mijn asfaltland, mijn fileland, mijn platgewalste duineland“ (uit Mijn Vlaanderland).
We zijn weer terug op aarde. De platvloersheid slaat je in het gezicht als je bij Roermond over de grens komt. Grote industrieterreinen, veel asfalt en weinig ruimte. Het is wel duidelijk de vakantie loopt op z’n eind.
In Helden ontsnappen we nog één keer aan het alledaagse en vinden we een mooie plekje bij een asperge teler. Hier geen check-in automaat, maar om de “pijn” te verzachten wel een softijs-automaat. In vijf stappen van je pinpas naar een heerlijk softijsje. De beloning voor de korte wandeling die we gemaakt hebben in het Kwistbeekdal hier tegenover de camping. Wanhopig klampen we ons nog vast aan dat vakantiegevoel. Nog even, zolang het nog kan.
13 September 2024 - 20:32
René:
Het is vaak weer even wennen als je vanuit het buitenland Nederland binnenkomt. De uitgestrekte ruimte maakt plaats voor het kleinschalige. Waar je ook kijkt zie je bebouwing, dichtbij of in de verte. En dat is het mooie van vakantie vieren in het buitenland; het verruimt letterlijk en figuurlijk je blik. Je komt mooie plekken en mooie mensen tegen die, zoals je zelf zegt een "au revoir" verdienen.
Jullie vakantie loopt ten einde. Het was weer een mooie reis, te oordelen naar de verhalen. Hou dat gevoel vast, zo lang het nog kan. Je moet er weer een tijdje op teren.
13 September 2024 - 21:25
Marleen Noppe:
Het einde weer in zicht van jullie fijne vakantie( althans daar ga ik vanuit jullie verhalen lezend) en op naar het dagelijkse leven in jullie eigen Nederland. Volgende week nog een heerlijk zonnig weekje, dus een beetje verlenging van het vakantiegevoel. Fijne weekend en wel thuis [e-2764]️[e-1f48b]
13 September 2024 - 23:34
Cees Sleven:
Weer terug waar jullie zijn neergezet. Van weggeweest naar wat men vakantie noemt. En misschien is dat maar goed ook. Dan blijf je die tripjes altijd in alle hevigheid herinneren, Omdat ze zo bijzonder zijn, zo niet-alledaags. Jullie genoten, ik genoten. Dat ik weer mee mocht met jullie en al lezend deel mocht zijn van jullie vakantie. Dank daarvoor! Groet!